Усмивки от старите ленти: Dir.bg от 30 април 2003 година

имам цяла колекция подобни спомени (клик за по-голяма картинка). годината е 2003-та. кампанията на Shell е наша – нескромно :)

тук уникалното е не само комбинацията брендове на първа на Дир-а, най-централното място онлайн за онова време, но и банерът “Зори, ще се омъжиш ли за мен?”

кой помни тез прекрасни времена … :)

мерси, Роси, че ме върна назад във времето

усмивки от старите ленти: интервю със Стив Круг от 2002-ра

Стив Круг, онзи известен експерт по ползваемост, чиито книги още четат младите уеб разработчици, беше член на жувито в БГ Сайт 2002

тогава използвах случая и направих малко интервю с него, ето части от него и линк към цялото (цък):

“За мен уеб е като да имаш огромна публична библиотека и огромен магазин в собствения си дом и те работят 24 часа на ден.”

“Ползваемостта е необходимо свойство за всичко, което ползваме – уеб сайт или тостер. Тя определя дали хората ще се справят с използването без да губят нерви и без да се откажат.”

усмивки от старите ленти: Георги Маринов Datamax в интервю от 2002-ра

готиният Жоро от 2002-ра е все още толкова готин и сега, а думите му звучат все още много актуално:

“Какъв е родноезичният Интернет днес, според теб?

Много неща има, но малко информация. Всеки прави нещо, просто за да го има. Целият спектър от теми е покрит, но голям обем професионална информация, освен новини, липсва. Няма сериозно съдържание. Много хора вече имат достъп и трябва да има вече и сериозно съдържание.

EPay.bg, Законът за електронния подпис бяха важни затова да накарат големите организации, които имат ресурс, да разчитат на това. Големите трябва да предложат съдържание, не само фирмена информация. Тук е ролята и на университетите. Тяхната роля е да образоват подопечните им студенти, както и останалото население. Но и те нямат средства за това, в момента.”

цялото интервю от август 2002-ра е тук

2010-та за бг уеб индустрията

годината бе тежка, но добра. според повечето хора в бранша – по-добра от предната. завършваме с ръст средно около 15% за по-големите медийни групи. общо обемът, по експертни оценки, е около 40 милиона за 2010-та, което не е никак малко. да, може и повече. догодина.

тенденции: пазарът да се фрагментира, да навлизат все повече играчи. сливания. интересът към реклама в чужди сайтове като фейсбук и гугъл.

второ издание на Български награди за Уеб на БУА, някак набързо; второ издание на WebIt през октомври, 11-то издание на БГ сайт през ноември.

излезе книгата ни с ДенисУспешен онлайн маркетинг. за уеб основно и почти единствен в традиционните медии продължи да пише Андриан Георгиев, Економедиа.

годината бе на груповото пазаруване и се появиха Zadrujno.bg, Grabo.bg, Kolektiva и цял куп подобни сайтове.

към неприятните случки ще остане падането на Dir.bg с изгорелите му сървъри през март, както и падането на Skype за ден през декември, което хвърли в паника доста хора.

последното тримесечие се активираха и двете браншови организации – БУА и IA България. проведоха се няколко срещи на хората, занимаващи се с онлайн реклама – формални и неформални. заговори се и за казуса с кукитата. по всичко това ще се продължи активно работа и през 2011-та.

със сигурност пропускам неща. дописвай.

коментарът на Росана Лаво за 2010-та

коментарът на Венци Костов за 2010-та

бг онлайн рекламния пазар 2010 – коментар на Росана Лаво

Отбелязваме 10% ръст, докато всички останали медии отбелязват спад. В цифри това означава 37-40 млн лева грос.

През 2009-та, провокирани от кризата доста рекламодатели се насочиха към покупка на клик като по евтина реклама и сигурен трафик към техните сайтове. През 2010 има завръщане към имиджовата реклама. Това е тенденция и в световен мащаб, обуславяща се главно от нарастващото видео съдържание в Интернет.

В България 2010та някои медии предприеха доста сериозни стъпки в тази посока . Тази година всякакви форми на брандиране на съдържение, видео прироли и нестандартни формати на примиум позиции имаха голям успех сред рекламодателите. За големите марки е изключително важно да си осигурят добра видимост. Изграждането на brand awareness сред потребителите в тази стагнирана пазарна ситуация е приоритет на рекламодателите и инвестициите в примиум позиции в примиум сайтове ще нарастват.

Сред рекламодателите автомобилният сектор отбеляза силен ръст и зае трето място след финансовите институции и телекомите.”

Росана Лаво, Пиеро 97

бг онлайн рекламния пазар 2010 – коментар на Венци Костов

“Тази година има известен ръст на пазара – от порядъка на 10-20%. Определено не е това, което очаквахме да се случи последните две години. Като тенденция има значително изтичане навън, към глобални пъблишъри като FB и Google, където ръстът е значителен. Като цяло една видимо спокойна година, без сериозни гафове, които да компрометират индустрията, но и без събития, които да я препозиционират.”

Венци Костов, CEO на HTTPool България

бисквитки, кукита, опт-ин и опт-аут и еврорегулации

в последния месец и нещо и у нас влезе темата за кукитата

кукитата или понякога превеждани на бг бисквитки са онези малки неща, които остават на браузера ни, за да помнят вместо нас или да ни улесняват. например ако ползваме уеб базирана поща – да не въвеждаме всеки път име и парола, ако пазаруваме онлайн – да можем да напълним кошницата си и другия път електронният магазин да ни поздрави поименно “здравей, Иван!” и подобни. да, с тях също така сайтовете знаят колко души са ги посетили и имат някакви статистики. което е важно, за да се развиват.

има евро директива, според която всяка държава за себе си трябва да реши до 25 май 2011-та дали е ли задължитено сайтовете да те питат ако използват кукита или не е. страни, които вече са решили са например Холандия – да те пита (opt-in) и UK – да не те пита (opt-out).

за хората е по-удобно да не ги питат всеки път. за сайтовете – също. е, такава е позицията и на IAB Europe. за да се покаже колко безвредни и удобни са кукитата ето две забавни клипчета, които са направили от IAB Europe, а ето и на български език преведени често задавани въпроси за кукитата, които може да са от полза на всички, които се вълнуват от темата

днес заинтересовани бизнеси и организации се събраха и учредиха комитет (Български Дигитален Комитет), чиято задача ще е да комуникира с ръководните лица в Държавата, отговарящи за регулация на онлайн пространството и конкретно за казуса с кукитата. и аз бях там. мисля, че има надежда, макар за момента да няма голяма яснота точно какво и как. скоро ще има развитие и ще разказвам.

аз, естествено, съм за opt-out. а ти?