Да пресолиш манджата

12107839_10153159699718671_7620611754109802123_nСтига вече с носталгията по миналото и соц-а. Явно не го разбраха доста колеги маркетолози и рекламисти и прекалиха. Пресолиха манджата и резултатът е на лице – бъзик до дупка.

Добър пример как не бива да се прави.

12063544_10207492215401292_4062345961700422262_n

 

IABForum България 2014

днес бе вълнуващ ден. но и ден, в края на който се чувствам смутена. най-важният форум на индустрията, уеб бранша, хората, които създават кампании, медии онлайн, мерят, анализират … не се представихме добре. дори никак. относително вяло начало, интересни няколко презентации и чужди лектори, а в края – фарс, който възбуди духовете, накара някои да се почувстват обидени, други – възмутени, трети – ядосани. интересно ми е бордът на IAB България с каква позиция ще излезе.

комплименти за Веско, който отнесе най-много работа по събитието! благодарност на лекторите и на спонсорите. вярвам всеки от нас си е отнесъл нещо полезно от деня. и нещо поне за размисъл.

ето и някои туитове, които маркират по-цивилизованата част от събитието:

On Google+ the personal brand is bigger than the company brand. Market your brand thru individuals, not company page! #IABForum

“It is really important for brands to provide content where users want to consume it”. That’s clever! #iabforum

It’s very likely your customers’ first interaction with your brand will be on a portable / mobile device #iabforum

How do I solve the dilemma about multi screen consumption at the same time? Simply- I do not watch TV at all :) #iabforum

#Digital предизвикателството: Намерете правилните хора, разкажете им интересна история и създайте връзка с тях #iabforum

 

поне си напаравихме selfie в началото на сцената :)

#iabforum

3 трика за справяне с интернет тролове

Internet-Troll

темата за интернет троловете и партиите, които плащат, за да се хулят една-друга заля пространството в последните дни. за троловете изтича информация – доста …

вероятно вече е ясно, че има агенции, които предоставят подобни услуги. и се чудят законно ли е това. и има ли как да се спре.

ето няколко “опорни точки” за това как да реагираме на тролове:

1. не хранете троловете. лесно звучи, но човек като се ядоса и влиза в обратния режим, а не бива. троловете се хранят от нашите думи. верният път – не им се отговаря, ама изобщо.

2. ако водиш битка с троловете – те винаги побеждават. защото енергията им е повече, защото мотивацията им е друга, защото имат време, защото са много, неуморни са, анонимни са и винаги са победители.

3. какво убива троловете? добротата. бъдете мили с тях, в добавка с намалената интеракция. това ги смразява често и ги оставя безгласни.

и все пак, тролове и бизнес – това не е професионално. още доказателства – в блога на Ей Би Си.

 

политика, политици и страхът от Интернет

IAB България организира среща между политици от различни политически партии и дискусия на тема избори и дигитално пространство. имаше представени почти всички политически партии основни (подробности – тук)

въпреки че в салата имаше доста малко слушатели на дискусията, политиците споделиха мнението си и то бе доста добре чуто онлайн и подето и от медиите

освен силните въжделения на почти всички дискутиращи да се знае кой точно притежава всеки сайт и кой именно пише коментари под всеки сайт, което означава преведено – силна регупация за сектора, каквато има вероятно само в Китай и е крайно немислима за България, г-н Кутев (се изпусна) сподели, че в БСП имат 50-60 души, мотивирани да пишат за тях по форуми и да участват в дискусии. което вече предизвика скандал.

изводи: модератор и участници в подобни дискусии следва да се подготвят добре, а не да импровизират, защото в днешно време няма как да има публично протекло събитие, на което е казано нещо и да се потули; дори онлайн медиите много не ги касае какво ще кажат политиците, предвид че именно те организират събитието, а само една от всички тези медии го отразява (Дневник); всяка власт в бъдеще ще се страхува от Интернет и хората онлайн и винаги ще се опитва да го омаловажава

още по темата – в блога на ABC Design, в блога на Денис