лирическо отклонение за БГ Сайт

един млад господин се интересува живо от БГ Сайт, реших, че отговорът ми може да е интересен и на други, затова публикувам тук, а и за архив:

Петър: Казвам се Петър Апостолов. На 21 години съм, като от 13 годишен градя своето професионално Интернет присъствие. Започнах като фрийлансър с изработка на уеб сайтове като имам няколко десетки проекта зад гърба си. На 15 години излязох в международното пространство и започнах да изграждам сериозни лични проекти там. Основната ми дейност беше Affiliate Marketing. От 17 годишен започнах да се занимавам със SEO оптимизация, първоначално само върху лични сайтове. На 20 години започнах професионално да се занимавам с оптимизация на сайтове както в България, така и на международния пазар.

След дългия работен ден, обичам спокойствието и времето прекарано сред близките ми. Обратно на това, в живота предпочитам кръвта ми да е пълна с адреналин с каквото и да се захвана. Катерене, бойни спортове, мотоциклетизъм, и др. са неща от ежедневието ми, като почти нищо, категоризирано като „опасно” не ми е чуждо.

Нека започнем с въпросите. Първо искам да хвърлим малко светлина върху така нашумялата напоследък точка 1.8 от технологията за провеждане на конкурса BGSITE. Тя гласи, че всеки член на журито може да участва безплатно със свой проект в определени категории на конкурса, а в други да ползва отстъпка за участието си. Лично аз не знам за съществуването на друг платен конкурс, който допуска хора от журито до участие в надпреварата. Личното ми мнение е, че от морална гледна точка това е грешно. Въпросът ми е, какво Ви провокира и защо решихте да добавите тази точка 1.8 в правилата за провеждане на конкурса?

Жюстин: Вероятно, щом отдавна се занимавате с уеб, знаете, че БГ Сайт съществува от 1999-та година. В годините изключително много развиваме конкурса и се стремим винаги да е актуален и да изчистваме всякакви недоразумения.

Когато започвахме взехме за модел няколко различни, вече съществуващи конкурса – като Webby Awards и Оскарите. И в двата журито е достатъчно широко, от една страна и от друга – участва. Няма как, особено в една малка България, журито да не участва със свои проекти. Това води до два основни риска: а/ да не се състезават големи и добри проекти, т.е. наградите да се дадат на по-незначителни проекти или б/ журиращите да не са топ-експертите (защото те участват), а някакви случайни хора или такива, не свързани с бранша, или в неговата периферия.

Обективизацията при оценяването се получава от сбора на многото оценки. Отделно журито не гласува за проектите, с които е обръзано, а декларира обвързаност в първия етап от гласуване. Това е практика в много конкурси. Тази година журито е съставено от 63 (!!!) души – сметнете колко човекочаса труд са това и колко обективна е оценката!

Имаме и гласуване на публиката. Ето Ви я и възможността всички останали да кажат думата си. Над 11 000 души са гласували, като са дали общо над 30 000 гласа тази година – в БГ Сайт 2012!

Отделно от това бих искала да насоча вниманието Ви върхи факта, че Технологията на Конкурса е публична, публикувана онлайн и при заявката за участие всеки регистриращ се участник декларира, че я е прочел и я приема. В този смисъл въпросите Ви ми се струва, че идват със закъснение и без да искам да изпадам в неподобаващ ми тон, няма как да не се запитам ако сайтът Ви беше сред номинираните дали щяхте да питате същото?

Иначе, отвъд този Ви въпрос, бих искала да се възползвам от възможността и да споделя, че покрай БГ Сайт за 13-та година отдавам огромно количество труд доброволно, без да получавам заплащане за това. В допълнение идва, разбира се, отговарянето на запитвания като Вашето. Организацията на събитие от подобен мащаб изисква колосални усилия не само от мен, от много, много хора. И е свързана с не малко напрежение, стрес и прекомерно количество разбота в лимитирано време и с лимитиран ресурс.

Признателна съм на хората от журито (63 души – топ спецовете от областта на онлайн, зад всеки един заставам твърдо), които също без заплащане влагат дни (и нощи) работа, за да дадат своите оценки. Това са достатъчно заети, а не безработни и случайни хора и времето им, инвестирано в преглед на проекти като Вашия със сигурност не им е намерено на улицата и изисква респект.

Разбира се – признателна съм и на екипа си! Но за това ще пиша след 12-ти, Награждаването.

Искрено благодаря, Петър, за интереса, който проявявате! И ако сте доброволец да помагате – с радост ще Ви включим в екипа за догодина. Вероятно ще допринесете много с познанията си!

по настояване на г-н Петър Апостолов публикувам линк към поста му за БГ Сайт (държа да се отбележи името на сайта на г-н Апостолов и логото му – http://razbirach.com/).

допълвам, че в отговора си към него във фб текстът е малко по-кратък, тъй като по закономерни причини в блога човек може по-лесно да добава по-късно, ако реши

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

5 thoughts on “лирическо отклонение за БГ Сайт

 1. Също така и мен може да включиш в организацията за догодина – имам свободно време и голям интересно и с радост ще помогна :))))

 2. Определно завършека на разговора Ви с Петър Апостолов разваля всияко написно от от Вас преди това. Зашо трябва някой да е чувал или познавал въпросният автор за да можете Вие да комуникирате с него?

  Или чисто и просто става дума за това : Ние си работим в един тесен кръг и всички сме хай-хай левъл СЕО гурута? Останалите вълците ги яли….

  IT сектора в България е много по-голям от колкото показват платените маркетингови проучвания с 20 сайта на приятели. Тоест Вие като интелигентен човек и преподавтел би трябвало да имате много по широк мироглед по въпроса. За съжаление видимо сте повлияна от живота в България, шуробаджанащината е доста заразна и опасна болест по тези земи. За последните 13 века не е открито лекарство……

 3. Г-н Крумов, благодаря Ви за интереса и споделеното мнение

 4. Тя госпожата сама си казва какви са критериите за оценяване – трябва някой да те познава, сиреч да си “голяма работа”. След като това са й критериите да говори с някой, какво остава да го награждава в конкурс, в който участват и приятелчетата й?

  А за журито – горките те! Добре че са незнайните герои да им платят яденИето и пиенИето с таксите, докато те се “оценяват” и си раздават един на друг награди, с които след това да се хвалят пред клиентите колко са “големи”.

 5. Пичове, гаврите се. Оценявам от три години. Ресорът ми е дизайн. Отнема от три до пет дни да минеш през двеста сайта. Всяка година оценявам различни неща, заради убеждението че дизайн диша дълбоко в деня ми/ни. Няма как да се черпя с журито, щото до сф имам 3 000 км. Най-висока оценка получава оригиналното решение в оценяваната група или не участваш-губиш по условие. Познавам работата на други членове на журито от дистанция – всички сме публични фигури, с публични профили и портфолия. За протоколът, нямаме дървен критерии за какво е нот, какво не е. Мери се според най-добрия участник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *