студентите към Министерството на околната среда и горите – Да запазим Коледата жива!

днешната работа със студентите в НБУ, департамент Масови комуникации бе забавна, а с това роди различни готини идеи. с позволението на авторите (и в името на тяхната дигитална следа) публикувам тук най-доброто предложение.

да видим дали заинтересованите лица имат блог-мониторинг и ще успеем ли да ги вдъхновим:

Кампания за опазването на елхите
към Министерството на околната среда и горите
Да запазим Коледата жива!

Идея: Ивиана Гичева, Иван Лазаров

Онлайн инструменти за популяризиране на кампанията:

1. Сайтът на Министерството. Ще се добави допълнителна категория в началното меню, като информацията на страницата ще описва цялата кауза, какви са вредите от изсичането на елхите и околната среда и известните личности, като Маги Малеева, Белослава, Асен Блатечки, които участват в нея.

2. Блог. Ще се изгради отделен блог, във връзка с кампанията, който ще е свързан към сайта на Министерството, и потребителите могат да намерят много по-подробна информация какви са ползите от опазването на елхите.

3. Facebook. Ще се направи страница на Министерството във Facebook, като ще се създаде игра “Christmas Forest”, която ще симулира засяването на цяла гора с елхи. За всяко засято онлайн дръвче ще се дарява по 1 лев за засяването на реална елха. Средствата ще се даряват от спонсори като: неправителствената организация „Зелени Балкани”, форум „Горичка”, фирма „Dm Gardens”. Също така, в кампанията ще се включи и сайтът amam.bg, от който ще даряват по 1 лев за кампанията за всяка поръчка за над 10 лева.

4. Медийно партньорство. Благодарение на медийното партньорство със спонсорите, ще може да се публикува информация за каузата в сайтовете им, блоговете и форумите. Ще се публикуват и банери за кампанията.

5. Брандиране на сайтовете на спонсорите, Vbox Топ 40.

6. YouTube. Ще се заснемат няколко клипа с участието на известните личности, съпричастни с каузата, които ще апелират и стимулират към опазването на елхите и спирането на прекомерното им изсичане.

7. Kolibka.com: Ще се публикува 30-минутен документален филм за ползата от елхите в природата и последствията от тяхното изсичане

8. GoogleAdWords

9. Вирусен маркетинг: Ще се заснеме клип с малки дечица, които пеят песента „Елхови лес”, като аранжиментът се промени и се направи с по-бърз ритъм. Чак накрая на видеото ще се разбере, че е част от кампанията на Министерството. Клипът ще бъде публикуван във Vbox, Youtube и социалните мрежи като Facebook, Twitter, Google + и т.н.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

5 thoughts on “студентите към Министерството на околната среда и горите – Да запазим Коледата жива!

  1. Няма такова министерство! Казва се на Околната среда и ВОДИТЕ а не на горите!

  2. Чудесно! В нашия вариант е на “горите” :) Мисля, че не пречи. Важна е идеята.

  3. Са горите-водите, няма значение. Важното, е че младежите за пореден път демонстрират, колко умело могат да използват фейцбук и вебох в най-различни безсмислени кампании. А от това с коледните елхи безспорно по-голяма глупост няма. Имам приятел всяка година взима под рента земя и отглежда коледни елхи, да разбирам значи, че той унищожава природата. Ми предлагам в такъв случай следваща кампания под наслов “Не вадете картофите”, “не берете слънчогледа” и прочие. Според мен младежите би трябвало да се заемат с нещо истинско, като например да протестират пред министерството на земята и гората, защо не се залесяват достатъчно площи, защо се позволява безразборната сеч в горите, ама истински протести а не да си седим в къщи да си греем заднико, и да пишем пламенни постове у фацебука. Дет са вика на всички ни е писнало от всякви, групи, групички, петиции и движения в тъпия интернет. Ми че отидете се завържете за някой булдозер, направете палатков лагер или най-малкото което е момичетата могат да се съблекат по цици, я гледайте кво праят хората по света хем протест хем ти радва окото и по цел свят ги дават. Ама кво да прайш българска работа – каквато ни е държавата, такива са ни и протестите :)

  4. Stamofff, не става въпрос колко е безсмислена или смислена каузата. Не сме целяли да е нещо реално или да пропагандираме екологичните си възгледи – това е идея, която измислихме за 20 минути в импровизиран “уъркшоп”, нищо повече.

    А това да се протестира пред, което и да е, министерство не е задължение само на младежта… очевидно ти също си седиш у дома и пишеш “пламенни постове”, а не си някъде навън да протестираш. :)

  5. Много ми се иска като цяло всички ние да успеем да запазим съществуването на коледните празници и духа и да не превръщаме всичко само в подаръци и техника, които след време изхвърляме. Това са онези семейни мигове, които остават в душата и сърцето ни завинаги. Чувството да сме с близките си хора и това, че всеки отделя време за другия е най-важно. Горите са си гори и точно такива трябва да ги оставим. Омръзна ми е от безразборното отсичане и неправилно такова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *