корпоративните блогове през погледа на студентите

студентка, четяща за първи път корпоративни блогове (заради курсова задача) добре обобщава каква работа могат да свършат:
„корпоративните блогове са по-веселият и по-интересен начин на различни (големи или малки) компании да представят себе си и работата си без да стават твърде скучни, както това често се случва в сайтовете им“

добро.

как написахме Успешен онлайн маркетинг

много хора питака как сме я написали (стандартен въпрос от журналисти), други – кога намираме време и за това. трети се побутваха с насмешка и си туитваха „ти кога ще напишеш книга уе“. затова – ще ми се да ти разкажа, че да се пише книга е забавно, но и не лесно занимание. важно е също да се знае, че от книги авторите не печелят. хонорарът е символичен, така че не си мисли, че ако пишеш ще забогатееш. е, освен ако не си с таланта на Дж.К. Роулинг или Дан Браун, например.

дано този пост те вдъхнови да седнеш да пишеш и ти. или поне да опиташ.

идеята за нова книга след последната, която излезе когато двете с Гори бяхме с голеееми кореми през юни на 2009-та, витаеше. искаше време да узрее. с Денис минахме през много и различни варианти на насока, структура, съдържание и заглавие. обсъждахме обяд в някое спокойно заведение или в колата на път за срещи, писахме си по нощите. беше тежко, защото не намирахме правилния отговор. така до началото на август.

папката ми се казва books/netradicionen-denis а първият ми файл с две странички текст е от 2-ри август. следват два интензивни месеца на писане при мен и при Денис. писане основно през нощта, уикендите, отпуската. структурата се изчистваше в ход. включихме част от примерите от воле, после дойдоха други, някои отпаднаха.

около средата на септември се оформи заглавието. от няколкото опции Светлана Минева, нашата редакторка от Сиела се спря на това, което е на корицата в крайна сметка. работните версии за подзаглавието с броя примери от практиката варираше в зависимост от енергията ни да продължим или да спрем. все пак ги докарахме до 65. изискваше се стоическа воля да се пише и то в силно темпо.

в края решихме да подкрепим думите си с мнения на експерти-приятели и започнахме да събираме и тях, както и всичко друго необходимо за завършването. уводът се появи накрая. последният ми файл преди поправките и редакциите е от 3 октомври.

Вики Лазова беше на пост и се зае с първата редакция докато дописвахме последните няколко глави. това е доста труд и взиране в точки и запетайки. после мина и втора редакция. факир е. оправянето на грешки по нашарения с корекцури лист да е доста досадно и трудоемко – отхвърлихме го. успоредно Петя вече подготвяше картинките, а Веси мислеше за корицата. първите вариант бяха готови в края на септември, а около 10-ти октомври се спряхме на финалния. избрахме го след проучване сред приятели.после Петя наля и оформи тялото. работи повече от седмица. много работа си е това.

книгата излезе на 11-ти ноември. на 12-ти пуснахме и сайтчето й и направихме промоция с чаша вино сред приятели след края на Уеб семинара на БГ Сайт 2010. втората промоция бе във Варна онзи ден, за жалост не можах да присъствам, но пък е минало добре.

благодарих на всички останали, но на партньора за книгата – не. затова бързам да наваксам с пропуска.

Денис, благодаря ти, че изминахме заедно пътя на тази книга. май се получи добре, а 🙂

мерси на всички, които писаха по темата: Райна, Тодор Христов, Варна Утре, Иво Илиев, Морето

книгата се продава онлайн тук

да пазим възможно повече културното си наследство

това на снимката е културно наследство. но не българско. не ви показвам българско културно наследство, защото по силата на един проекто-закон, който може скоро да стане закон – нямам право. защото трябва да пазим възможно повече културното си наследство. да не даваме дори да се снима. дори за лични цели – за спомен или за албума със семейните снимки. ако някой го снима – трябва да плаща. за да може това културно наследство да бъде съхранявано. да, осъзнавам, че звуча абсурдно. но абсурден е текстът от Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство от 09.11.2010 г. и по-специално неговият член 226а

приемането на подобен член не само би скрило от света нашето културно богатство, но не би го и съхранило, тъй като никой няма да знае за него. би повдигнало много въпроси от различно естество. освен личните права и свободи на хората са засегнати и много бизнеси – от медиите до туризма, а също образованието, църквите и кой ли още не. пободен текст ни хвърля в посока диаметрално противоположна на тази, в която върви Европа и света

Комисар Нели Крус: Очакваме тази група за размисъл да излезе с иновативни решения, които да гарантират, че богатото културно наследство на Европа ще стане достъпно на всички хора в Интернет – липсата на пари или прекалено ограничителните или негъвкави закони не са извинение: дълг на нашето време е да направим това за нашето и за бъдещите поколения.

този цитат е от дълго Отворено писмо, което съставиха хората от българската уикипедианска общност и разпространиха днес до министерства и медии. радвам се, че има хора, на които им пука какви закони минават на първо и второ четене. благодарност и на Дневник, че направиха обществено достояние този абсурден текст. искрено се надявам да има здрав разум у взимащите решения и нещата по отношение защитата на културните ни ценности да се развият в благоприятен и за тях (културните наследства) и българите като цяло начин.

силна дискусия по темата се случи в първия ден на Уеб семинара на БГ Сайт 2010 преди две седмици. тогава Алекс Звездев направи хубав завършек на разгорещения спор като стана и каза – ето ме, снимайте ме, нямам против, дори напротив! мисля, че така, като мен се чувстват и Морените и Мадарския конник. и получи аплодисменти.

за да не попадаме в глупави капани не бива сами да си ги залагаме.

нямате свой домейн? време е да си купите!

много симпатично и важно в доста аспекти видео от Web 2.0 Summit 2010. Тони Шнайдер, CEO на automattic (разработващи WordPress)

Тони извежда четири основни тенденции:
1. блоговете преминават в сайтове
2. от SEO към SMO (преди три години от социални медии трафикът към wp.com е бил 3%, днес е 15%)
3. увеличава се публикуването от мобилни устройства
4. хората иска да контролират повече. за целта – имайте свое място онлайн, под свой домейн, а не под някой чужд

изгледайте цялото видео тук: Web 2.0 Summit 2010

с благодарност към Ники Бачийски

симпатичен нов онлайн проект за работа

преглеждайки пощата си днес попаднах на мейл от екипа на http://rightpersons.com/ – симпатичен нов онлайн проект. и просто реших да споделя и тук, защото ми хареса. имат още малко неща да дооправят, но като цяло са ОК.

някой ще измрънка под нос – толкова сайтове за работа се нароиха … и ще има право. но мисля, че добрите ще оцелеят, а новите винаги трябва да опитат, защото може да се окаже, че са по-добри и по-успешни.

е, от мен – успех!

Интернет драматично променя медиите

не че има нещо сензационно в думите на Алберто Кантели, но е хубаво да си припомняме някои основни положения, с които на доста хора им е трудно да свикнат, а казани от чужденци винаги звучат по-тежко. ето малко базови извадки, иначе цялото четиво си заслужава:

„Интернет обаче променя драматично начина, по който консуматорите потребяват медии.“

„Изключено е да имаш добра медийна стратегия, ако не си онлайн. Интернет ще бъде основната революция на пазара през 2011 г. и мисля, че още през първата половина на годината ще наблюдаваме стабилен ръст.“

„Ако рекламодателите не са инвестирали повече в онлайн комуникации досега, това е, защото агенциите не са им показали как работи интернет.“

още забавни вирусни онлайн видеа

вирусните кампании в Интернет са на мода, или поне е модерно и забавно да се разменят линкове към интересни такива

ето още няколко за колекцията:

нискобюджетно, заигравка с терористите, реклама на фойерверки
http://www.youtube.com/watch?v=NGpeHfybM6Y&feature=player_embedded

яко претендиращо за аматьорско видео за Шевролет
http://www.youtube.com/watch?v=Dos1bm_tU_k&feature=player_embedded

USB wine – за мечтателите, които искат компютърът им да пуска вино, не лошо, силно рекламно, но и за бавно френско хрумване
http://www.youtube.com/watch?v=N7j8LnBvlp0&feature=player_embedded

Long Live the Web от Тим Бърнс Лий

„World wide web се появи на моя десктоп в Женева, Швейцария, през декември 1990-та. Състоеше се от един уеб сайт и един браузер, които бяха на един компютър. Тази простичка инсталация демонстрираше дълбока концепция: всеки може да споделя информация с всеки друг, навсякъде.“

невероятен текст за 20 години www от създателя му – Тим Бърнс Лий. задължително четиво, особено подходящо за уикенда.

както демокрацията – уеб трябва да бъде защитаван.