10 причини да имаш свой блог

да, знам, според спецовете да имаш блог е олдскуул

аз все още настоявам, че за България не е. не е късно да започнеш своя личен блог още днес. защо ли? ето няколко аргумента:
1. твой. защото блогът е твоето си място онлайн. най-твое от всяко друго. пример – моят блог 🙂 (blog.justinetoms.com)
2. работа. блогът, ако е списван смислено, може да ти помогне да си намериш работа. много доказателства за това има. поредното от днес – Събина Панайотова с поста, че си търси работа. сигурна съм, че до няколко дена ще си намери, при това интересна и готина работа и то благодарение на блога си.
3. дневник. дори да не го списваш като дневник – това си е твой онлайн дневник, във времето ти дава справка кога на каква вълна си бил, как се променяш. ценно.
4. нови приятели. чрез блога можеш да намериш наистина смислени приятелства с интересни хора, които пък намират теб за интересен.
5. приятели. чрез блога приятелите ти, разпръснати по различни места по света, знаят какво се случва с теб, радват се на успехите, които споделяш, пишеш на всички едновременно. малко по-подробно от във фб.
6. експертност. блогът ти е мястото, в което можеш, ако искаш, да покажеш какво знаеш, какво мислиш, да демонстрираш експертност и заявиш позиция по важни за теб професионални въпроси. пример – блогът на Димитър Цонев.
7. хоби. ако си страстен по конкретна тема, имаш хоби и то е важно за теб – точно блог ти трябва, за да запалиш и другите, да кажеш мнението си, да бъдеш чут. пример – блогът на Денислав Георгиев или Росана Лаво.
8. приходи. има блогъри, които предоставят възможност да се публикува реклама или текст срещу заплащане. не те съветвам да си от тях. но също е опция. другаде блогъри живеят само от блогърстването си.
9. пред другите. повечето хора нямат блог. това е още един начин да покажеш, че си една идея по-готин, по-отворен, по-напред.
10. звезда. добрите  блогъри са звезди. класическите медии се оглеждат за интересни хора и мястото, където търсят е Интернет. блогърите са си звезди и без класическите медии. стават популярни. славата е тежко нещо, но има и своите добри страни.

вероятно има още. но мисля, че и толкова стигат. блогът не е робуване. времето за списване на личен блог не е повече от няколко часа седмично. темпото зависи от теб. темите – също. направи го под свое име imetoti.com и му се отдай. ако не тръгне – няма да си загубил много. ако потръгне – ще спечелиш много. действай. успех!

п.с. ако имаш вече личен блог – участвай в БГ Сайт – има специална категория за теб! виж, Иван Стамболов спечели статуетката миналата година – www.sulla.bg

още малко време за регистрация в БГ Сайт 2011

остават още 10 дена до края на регистрацията. подсещам те, ако още не си го направил, че се случва лесно тук: www.bgsite.org

не го отлагай, регистрирай сайта си сега

#digitalk2011

събитието беше готино. шумната анотация и специални промо кампании бяха вдигнали очакванията на хората в залата. вероятно затова и мнозина се разочароваха.

истината е, че Капитал се бяха постарали с готини, шарени лектори. но нямаше единна нишка в презентациите, всеки си говореше за нещо. частично започнаха с леко (или повече обидни) истини за това, че сме далеч от света. класика за лектори от чужбина е да ни сравняват с Африка. дори да казват интересни неща след това е трудно да бъдат чути. основен проблем е подценяването на аудиторията, но с това сме свикнали.

някои от лекторите бяха супер забавни и вдъхновяващи. например Джеймс Маккелви, чиято презентация бе супер за предприемачите и хората с добри идеи. и за изненада – едната от спонсорските лекции – тази на човека от Майкрософт – Майкъл Коглер беше супер забавна, а все пак успя да каже и рекламни неща, но по много елегантен и готин начин. хората от последния панел също казаха добри думи за България и като цяло смислени неща за предприемачеството и бизнес начинанията в дигиталната епоха.

да, няма нужда на подобни събирания да се очаква човек да научи нещо. важното е да е отворен и готов да се вдъхнови и да му хрумнат нови идеи. имаше вдъхновение. това е добре.

двете основни думи бяха social и mobile. промъкнаха се и темите за груповото пазаруване и клауд технологиите, но не в пълния си блясък. подробно някои ключови фигури туитваха, така че любопитните могат да прегледат #giditalk2011

писах още: за MIF3 (2009), за MIF2 (2008), MIF1 (2007)

wow септември за уеб хората

септември ще бъде май, то и май и септември са странни месеци откъм работа за България, но пък и май и септември още повече, са много наситени със събития за родния уеб. ако някой си мисли, че в уеб у нас нищо не се случва – лъже се. само трите следващи събития го доказват. да не говорим, че се задава и октомврийско-ноемврийска серия събития, завършваща с БГ Сайт. но за това скоро. да видим септември 2011.

WordCamp Bulgaria
25-ти септември, Илиеф Център, Студентски град, София, 20 лв вход. яко.
задължително за всички фенове на WordPress и блоговете.

Digitalk
26 септември, Народен Театър, София, 200 лв. яко
задължително за всички ръководители на проекти за уеб, онлайн маркетинг хора.

DesignDay – Go Mobile
28 септември, Sofia Live Club, НДК, София, 180 лв. яко
задължително за всичките уеб дизайнери и спецове по мобилни приложения и чудеса

толкова за септември. хич не е малко. гурута ще идват, ще ни говорят. ще се видим, ще си говорим. хайде, там сме.

престараването на новинарските медии

в стремежа си да спазват нормативите за брой новини някои новинарски медии и агенции залитат доста и се получават куриози големи. чувството за хумор на моя приятел Виктор вижда заглавията им готино ето така

Пътищата са сухи
Идва заоблачаване
Пътищата може да се намокрят
Откраднаха 3 лева от турист в Слънчев бряг
Жена се попари, докато вари зимнина
Бензинджийка обогати измамници с 250 лева
Два милиона къса цигари заловиха на Калотина
Ментета дънки и блузи задържаха на Дунав мост
Задръстванията в София започват
Зелената вЪлна с регулировчици май не върши работа
Добивът на вълна – все по-слаб
вЪлните по Черноморието отнеха общо еди колко си живота това лято
Цените на … ох… 🙂

кога да не пишете в блога си

повечето правила са за писане в блоговете, а ето и един специален пост, посветен на не-писането в блога, без значение корпоративния или личния

  • не пиши в блога си ако си кисел, ако ти е криво – рискуваш написаното да е хейтърско, ако е само едно – ок, но ако са цяла поредица – никак не е добре. ако блогът е фирменият – още по-зле …;
  • не пиши в блога си ако нямаш за какво да пишеш – да пишеш само защото трябва да пишеш е глупаво и ще докара безсмислен пост, който няма да е интересен на никого, по-добре отложи или помисли за тема;
  • не пиши в блога си ако нямаш време – дори и малкият блог-пост изисква време, ако имаш само няколко минути по-добре започни, но запиши в чернова и довърши когато имаш достатъчно време не само да напишеш, но и да изчетеш и коригираш написаното.

при сички случаи когато пишеш бъди спокоен, вдъхновен, усмихнат и с идеи, иначе не става 🙂