топ 10 влиятелни бг блогърки

наскоро ме попитаха за най-влиятелните жени-блогърки у нас.

класациите от рода „топ …“ са предизвикателни и ограничаващи. съществува риск да пропуснеш някого, друг да се засегне, а трети просто да не се съгласи. това са моите топ 10. наистина мнението на тези хора бива чуто. те влияят.и променят блогосферата, хората, света.
важно: не са подредени по важност.

Нели Огнянова – Медийно право
Любимка на студентите, експерт в областта на медийното право, Нели списва блог по професионални теми, с които държи блогърската общност и всички интересуващи се в крак с последното в областта на медийното право.

Лидия Стайкова – Полетът на костенурката
Лидия пише по сериозни теми като образование, учене, развитие, възможности. Лидия успява да намери и предложи по любопитен начин теми, които традиционните медии ловко успяват да избегнат. Постовете й са сериозни, но важни за всички нас.

Магдалина Генова – Нервната акула
С остър, но точен език, без компромиси по темите политика и общество Нервната акула е важен елемент от блог-обществото ни и добър баланс на по-леките и ежедневни теми.

Светла Енчева – Неуютен блог
Светла е борец. Блогър-борец за равенство, равнопоставеност, за правото да си различен. Светла е безстрашна и защитава яростно свободата. Освен много омраза от някои, Светла отнася и много респект и приятелства. И променя света ни. Към добро.

Събина Панайотова – The way I feel about it
Събина е от поколението млади хора, за които единствената съществуваща медиа е Интернет. От важните й теми са бездомните животни и животът. Напоследък по-често поства снимки, с които продължава да говори на висок глас и да бъде чута.

Таня Русева – Царството на Бу
Бу е позната на всички млади майки. Отдадена на мисията кърмене и всичко свързано с това, макар и архитект по професия, Таня вдъхновява и мотивира жените по изключителен начин за пълноценното майчинство.

Мария Илиева – LaMartinia – Вдъхновението е навсякъде
Мария е вероятно най-влиятелната lifestyle блогърка у нас. Пише за красивото в природата, дома, ежедневието, семейството. Блогът й е нежно-бъбрив в снимки и изкусително-ненатрапчив.

Ана Динкова – Ana’s handbag
Ана се е отдала на блогърстване и любопитно примесва теми от живота с тези за родителство и за мода. Напипва каузи и вероятно силно ще ги застъпи скоро. С чар и усмивка Ана превзема и върви напред.

Деси Бошнакова – По-добрата страна на нещата
Деси е любим преподавател на много от младите ПР практици, а освен това и пламенен блогър, който се впуска в търсене на по-добрата страна на нещата от живота. Деси може да влияе. И всички я слушат.

Поли Козарова – Маркетинг буркан
Поли списва с жар своя маркетинг  блог, като за обща радост напоследък застъпва и темата за предприемачеството и непознаните му първи прояви у нас. Това е вероятно най-системно списвания маркетинг блог.

блогъри и корпоративни блогове

тези дни стартира корпоративният блог на UniCredit Бубланк и по повода блогъри бяхме поканени на кафе с ръководството на банката и екипа, който ще отговаря за блога.

научих, че едва 4% от хората ползват онлайн банкиране и около 30% от фирмите.

и че от цялата група именно Уникредит в България стартират първи с блог.

както и че от банката готвят нещо от бъдещето – модерни нови офиси с качествено ново ниво на обслужване.

сред блогърите усетих скептицизъм по отношение на корпоративните блогове, породен най-вече от начина на списването и лошите практики като copy/paste на пр съобщения, безличност, скучност на информацията. няколкото корпоративни блога, които следя  не ме навяват на подобни тенденции. но винаги е ценно да чуеш мнението блогърско. и да си свериш часовника.

успех на блога на Булбанк!

само кажи благодаря

благодаря – вечна мантра. добра интерпретация и поздравления на екипа, работил по реализацията й.

идано повече хора да казват благодаря. само благодаря.

Петя Пандулева: блогът олицетворява блогъра

 oсвен че е звездно усмихната и чаровна Петя е умна и добре образована млада дама. и освен, че е фен на всичко нет-ско, работи това, намира време да списва и свой fashion & lifestyle блог – petpanda.wordpress.com

накратко си говорим с нея за блогърите тук и там и за това колко насериозно бизнеса в България гледа на блогърите

Как стана блогър?
Ами, винаги съм имала някаква форма на дневник и когато бях в Щатите да уча, открих, че този дневник може да е онлайн. Минах през няколко различни форми на самия блог, от персонален, дневник-тип блог, през социални коментари на случващи се събития, до petpanda, който е последното ми дигитално местенце. Много е хубаво да имаш свое собствено пространство в огромния интернет. Още по-хубаво е да знаеш, че те четат и коментират хора, които са по-целия свят, а и че нещата, които вълнуват теб, вълнуват и много други блогъри и читатели. Блогърството е нещо много социално. Това всъщност го дели от просто тетрадка-дневник. Пишеш за да си четен, споделян и интересен като съдържание, защото блогът олицетворява блогъра.

Каква е разликата в това да си моден блогър тук и в UK?
В Англия има много повече събитя, на които се канят блогъри. Когато живях там и блогвах, работех в модната индустрия, което ми помагаше много за нови теми и съдържание на блога. В България е малко по-трудно, тъй като когато решиш да снимаш в някой магазин, те гледат странно. Някак си тук блогърите не са възприети като медии, а не трябва да е така, защото един блогър може да има голямо влияние и много верни читатели.

Популярно ли е у нас блогърството, според теб? Познаваш ли хора, които не четат блогове?
Ами мисля, че е популярно, въпреки че не може да се сравнява с нивата на блогърство в Щатите или в Англия.
Да има много хора в България, които не четат блогове. Дори някои от моите приятели нямат навика да четат моя блог и много често сме в ситуалция като от в първия сезон на How I Met Your Mother, където Барни непрекъснато пита – „Don’t you EVER read my blog?“ 🙂
Може би в България тази блогърска култура отнема малко повече време да се развие. Все пак блоговете са доста нишови. Има малко хора, които религиозно четат блогове, следват си ги в Google Reader и коментират на постовете.Вярвам, че тази култура ще се развие у нас, колкото повече блогове има, толкова повече хората ще се научат да ги четат.

Какво си пожелаваш като блогър?
Като блогър си пожелавам много интересни неща, които да ми се случват и да ме вдъхновяват.

говорихме си и с Бойо Попов за онлайн журналистиката, с Ана Динковас Емо Марков

#powerofwe на Blog Action Day 2012

днес е blog action day и в този ден блогъри от всички краища на света пишат по една тема, обща, значима, важна. и така от 2007-ма насам. над 2200 блога се включиха тази година, от 114 държави, на 43 различни езика. 14 български блога.

днес темата е the power of we – силата да сме заедно

#powerofwe за мен е БГ Сайт – конкурсът, който съществува вече 13 години, който се случва по силата и със силата на приятелство, партньорство, добра воля на голяма част от ключовите фигури, експертите в бранша

Webit congress 2012 Istanbul – bravo Plamen!

след три издания в София Webit тази година се пренесе в Истанбул. бях там и видях и с чиста съвест мога да кажа, че това беше най-мащабното дигитално събитие в региона – браво Пламен и екип!

хареса ми локацията – освен, че е удобна за нас, българите, Истанбул е космополитен, красив и уютен град, който има особен чар през есента, подсилван от мириса на печени кестени из улиците, купчините огромни нарове, ябълки, круши …

залите бяха много добри. като площ вероятно колкото тези в ИнтерЕкспо центъра в София, където беше webIt 2011. озвучаването беше ок. видимостта беше добра.

имаше много хора. ама наистина много. Пламен каза 6000. от много държави. според официалното инфо – от 72 държави. всичко това е WOW!

имаше полезни и добре поднесени лекции, атрактивни и вдъхновяващи лектори. наред с някои доста чисто комерсиални представяния. лекциите течаха в няколко стрийма и човек можеше да избира и за миг да не скучае

е, за да не кажете, че всичко беше перфектно ще допълня, че нет беше невъзможно да хване човек. е, нямаше и безплатно кафе. нито торбички с подаръци и джаджи. но имаше много отразяващи медии. много силен интерес от страна на турските фирми, занимаващи се с онлайн, digital, mobile, любопитни, жадни за информация, питащи, проактивни

отново за край – браво Пламен!

Happiness Bar и WordCamp

на фона на цяла лавина събития, които се задават в идните седмици едно ми е от любимите и няма как да не пиша в аванс за него – WordCamp – мястото, което събира феновете на WordPress

тази година има и екстрата Happiness Bar, което даже само като име звучи чудно, а като случка вероятно ще е още повече

20 октомври е датата, в Телерик. набират се и доброволци. повече инфо и регистрация – тук

за тези, които не се регистрираха за участие в БГ Сайт 2012

регистрацията приключи снощи, а в четвъртък сутрин, когато започва гласуването ще знаем и финалния брой участници. факт е, че въпреки всичко тази година е най-силна като участие в последните няколко – и като количество и като качество, но за това ще пиша скоро.

днес Димитър Цонев написа чудесен текст за всички, които не се регистрираха за участие в БГ Сайт 2012: за заявяване, доказване, признание, нови клиенти

„Няколко души ме попитаха „защо да се регистрирам?“, когато им предложих да го направят. Не отговорих на никого, защото си мисля, че участието в такъв конкурс трябва да се случва осъзнато, когато си успял да си определиш за себе си и проекта си как това би могло ти бъде полезно, за да продължи да се развива напред. Защото ако се довериш сляпо на маркетингови и ПР послания, има вероятност да останеш разочарован – нито конкурсът, нито проектите имат полза от това.“

аз съм пристрастна, естествено, относно БГ Сайт. и се радвам, че човек, чието мнение ценя и аз и много хора от бранша, успя така безпристрастно да разкаже защо БГ Сайт е важен. благодаря!

целият текст е тук