SEO Конференцията е голяма работа

SEO Конференцията за поредна година напълни залата и събра доста хора, занимаващи се със SEO, онлайн присъствие, уеб студиа, фрийленсери, клиенти. наситена програма, смислени лектори. време за кафе и разговори. безспорно едно от важните и очаквани събития в уеб през годината.

поздравления за Огнян и целия екип! супер сте!

бис за Рафи и BoxОffice.bg

Рафи е от хората, които творят непрестанно и в различни посоки. проектът му BoxOffice за онлайн билети е пуснат от няколко дена, но вече е интересна заявка.

Как ти хрумна този проект?
Преди близо 4 години, когато организирах мюзикълите в Амирканския университет, се натъкнахме на проблема, как ще синхронизираме всички продажби и резервации, така че да няма дублиране на местата. След кракто обсъждане, стигнахме до извода, че всичко това трябва да се случи онлайн. Свързах се със мой приятел който да разработи лесно и бързо решение на този казус. След няколко дена имахме собствена система, която ползвахме за нашите билети. През следвашите 3 години продължихме да доразработваме нашата система с цел задоволяване на личните ни нужди свързани с мюзикъла. Още на 3-тата година забелязах, че зрителите използват активно системата и се зачудих, защо не е така и при другите организатори като театри, концерти и т.н. Отговорът беше, че всичките системи предлагани на българския пазар са прекалено сложни и изискват безброй стъпки за да направиш това, което искаш. И ето така, от един студентски експеримент, дойде идеята да улесним този процес не само за нас, но и за всички.

Каква част от билетите въобще у нас ще се продават онлайн, според теб, след две години?
Това зависи от потребителите, от нас предлагащи тази услуга, както и от самите  организатори. Иска се още малко развитие докато хората се престрашат да плащат онлайн, докато театрите и кината приемат, че това е най-удобния и лесен начин за зрителите, и от нас – да направим този процес възможно най-лесен и интуитивен.
Надявам се да надмине 50%

Какво си пожелаваш?
Пожелам си доволни клиенти!

още интервю с Рафи има в Kafene.bg

бис и за Доньо и eSky.bg, Marketing Academy Club, Ади, Девора, SUPERКатето, Плами, Майк

бис за eSky.bg и Доньо Марков

Доньо Марков е човекът, който 4 поредни години си тръгва от БГ Сайт със статуетка. има си четири статуетки в офиса на eSky.bg. има и други награди, разбира се.

защото не си бяхме говорили никога до сега, реших, че е време да разменим няколко думи. ето и нещо кратко за всички:

кое е най-важното, според теб за успеха онлайн?
За успеха изобщо, най-важното е мотивацията :), анализа на средата и възможностите, оценка на ресурса и риска, планиране и умело ежедневно анализиране на резултатите, експериментиране и следене на лидерите.

Вече няколко години сте онлайн – какво се промени в това време?
Промених се аз 🙂 заедно с пазара на реклама, индустрията, в която се развиваме, условията и цените, пазара като цяло…в общи линии непроменена остана само мотивацията ни за работа и преследване на успеха 🙂

Къде са родните онлайн медии и лесно ли се работи с тях?
Родните онлайн медии са си на мястото, малко по-късно и по-бавно сякаш приемат промените, случващи се в развитата част от света, но в крайна сметка следват тенденциите. Работата с БГ медиите не е особено лека, но вярвам, че именно през тази година ще намерим пресечните точки, които търсим вече 4 години и ще си бъдем взаимно полезни.

Кое ще е най-важното при всички, занимаващи се с онлайн за 2013-та, според теб?
За всички, занимащи се с онлайн бизнес през 2013, най-важното ще бъде да запазят позициите си като стопански субекти и да намерят нов, модерен подход за монетизиране на труда и усилията си онлайн. Не че всичко се е изчерпало, но определено имаме нужда от нови предизвикателства, нови варианти и нови проекти.

писах и за Marketing Academy Club, Ади, Девора, SUPERКатето, Плами, Майк

Digitally yours since 1998

като на шега и хоп – тези дни отбелязваме 15 години от започването на нашата дейност – създаване на сайтове и онлайн маркетинг. беше ранната пролет на 1998-ма и вероятно не е за вярване, но сред първите, на които правихме сайтове бяха Институт по Метрология към БАН. помня как с Венци вървяхме в калта пред сградата на Института на 4-ти Километър и прелитаха малки снежинки в мартенския ден. все едно беше вчера.

15 години в бизнеса не е малко. и в живота не е малко.

ще отбелязваме с различни случки тази годишнина. ще споделям по малко и тук. подробности в блога ни и във фб на abc

IAB Forum България 2013

 

със сигурност мога да кажа, че това беше най-силното издание на IAB Forum. вероятно по-малко хора, сравнено с предните години, но по-компактно, по-смислено присъствие, доста нетуъркинг, много данни, добри дискусии. и малко смях на финала.

основното, с което си тръгнах от днешния дълъг ден бяха посланията на Йонел от IAB Europe – ако не се променяме непрестанно няма да оцелеем в дигиталната ера. промяната, иновацията трябва да са наш постоянен спътник.

браншът беше в залата. браншът има над какво да се замисли и да работи. по-младите от нас IAB Сърбия напреднаха доста с образователната си програма към различни бизнес сектори. в Унгария пазарът е стагниран, но няма спад, има задържане на едно място.

нашето проучване сочи формално 25% ръст на пазара. но има много „но“-та към него. фирмите, подали данни обхващат 80% от пазара. доста фирми сами обслужват своите кампании и бюджети за онлайн. проучването не обхваща социалните мрежи, фб и гугъл. в този ред на мисли дисплей рекламата остава лидер. Драго от Инвестор се бе осмелил да даде прогнози за общия обем с фб и гугъл, като посочи 59.15 млн лева за 2012-та. личното ми мнение е, че на фб и гугъл се падат доста по-големи обеми. ясно е, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще

мобилната реклама ще продължи да е екзотика. видеото ще навлезе доста, вероятно и у нас тази година. дисплеят ще продължи да го има, но ще се търси все повече ретаргетинг, real time bid, big data анализи … да видим

още малко данни от днес

  • 3% от бг населението използва twitter (срещу например 16% в САЩ)
  • 51 процента от хората в България проверявят в Интернет преди покупка
  • във фб има 8 пъти по-голяма активност, когато потребителя е през мобилен телефон, към тези от компютър

 

бис за Marketing Academy Club

днес Marketing Academy Club стават на 1 година! честито им и да не губят ентусиазма си!

говорим си с Йонко Йонков, Съосновател и член на Управителния съвет на МАРКЕТИНГ АКАДЕМИ КЛУБ

Какво ви донесе работата по този проект, на теб и колегите ти?
Лично аз се научих да бъда активен и последователен във вземането на решения и в правенето на компромиси в името на общото благо. Сега, когато се занимавам с маркетинг професионално, започвам да си давам сметка колко ценен опит съм добил от участието си в управлението на Marketing Academy Club. Погледнато по-мащабно, много хора разбраха, че интересът ни в сферата на маркетинга се простира отвъд формалното образование.

А наградата от БГ Сайт?
Изключително сме щастливи от факта, че се класирахме на трето място в категорията, в която се състезавахме, според вота на публиката. Доказателство, че за по-малко от година сме успели да изградим общност със здраво ядро около маркетинговия си клуб – точно това беше и една от основните ни цели. Хиляди благодарности на всички приятели на Marketing Academy Club, които ни подкрепят.

Кои са любимите ти места онлайн? И от къде започва денят ти (виртуално)?
Предполагам никого няма да изненадам – социалните мрежи и блоговете. Там съм най-често и се чувствам най-добре. Виртуалният ми ден по традиция започва с отваряне на мейла.

Писах и за Ади, Девора, Петя, Емо, Тодор