три пъти Ура за Момчил Марчев

Специалистът по онлайн имидж и корпоративна онлайн репутация Момчил Марчев от www.ods.bg в едно интервю без цензура, но с хумор сатира забава.

Зрасти Момчи, как е„аз дишам, работя, живея“ и …?
.. стихове пиша, тъй както умея. Къде ли съм споменал, че това е любимото ми стихотворение? Опасен човек си ти, имаш страхотен индивидуален подход към всички. Как го правиш, лесно ти е … като да намираш четирилистни детелини 🙂 всеки ден, или?

Ами рисърч 🙂 диги друже, опит, много живи интервюта, много прайм тайм:)

Да, завиден опит, завидно визионерство, поклон пред свършеното и наченатото …

Понеже ще поговорим за репутация, дай един плавен преход – кое подклажда агресивното говорене и действие в интернет, сякаш е мода, която залива?
Ха, сега да видим как и аз съм се подготвил. Ти си го казала тук ясно, няма за добавяне – http://smiling.webreality.org/blog/?p=7154

страх, расизъм, медии, липсата на образование, идеология…

Това е диги израз на необузданата енергия подобно на тази във футболното хулиганство офлайн например, геймърството с недоспиване в стил „шутър мания“.

Да, и троловете в интернет „цивилизоваха“ хейтърите, дадоха им отчасти принадлежност, употребиха ги ако щеш. Да, доста некадърно и „купено“, в стил всеки чел, не прочел, но да се хвърли, стартира тази услуга ORM в България и то с чисто политически слугинажки подтик.
Нещо като родено от протестите и недогледано хилаво дете на политическите централи. Протестите се раждат от FB, дай да си направим лоби във фейсбук. Даааа ама не, това не е медиен комфорт в PR 1.0 среда, а среда като витално, демократично и свободно слово.
Това не се разбра навреме, жалко, доста глупост и спам се произведе…

Каква е формулата на успеха в ORM?
SEO 2.0 + PR 2.0 са двете водещи дисциплини, които колкото повече се влияят от това, че в нета все повече си е „Властта на хората“ / WEB 2.0 среда.

Подаване на на ръка и успешно взаимодействие на две поколения – класически рекламисти и PR-и и дигиталната младеж като нас. Има и единични кадри с хибридни познания, но си трябва и колектив, неизбежно е. Тука малко може да се по философства и за петата власт – формиране на мнение и влияние в WEB 2.0 среда, но да не отиваме чак токова далеч, да оставим социалните антрополози да се изкажат.

Някак пишеш като сойка Присмехулка, нали и ти си от ORM отбора?
Да, така е, доброто при мен беше, че бяхме добра SEO агенция и минахме плавно SERM (Search Engines Reputation Management) моментите поне плавно.

PR – ските моменти – от самото начало имахме добра симбиоза с хора от бранша на „класиците“, но както и ти знаеш, тука боя си е бой, къде с перо, къде с тролосили, къде с черен пиар. Доволните клиенти само могат да ни дават оценка.

Е те клиентите за репутация са едни сладкодумнии?
Е да, така е, не се афишират, но далеч не всички са от задкулисия, кръгове и централи, вече има и доста лекари, архитекти, строителни фирми и т.н.

Нещо в епилог да кажеш?
Много ти благодаря за множеството възможности, които ми даде да се изявя в последите месеци. Възхищавам се на многоликостта на уменията ти и добрия тон. Признавам, уча се от теб 🙂

Благодаря ти за това интервю!
И аз.

три пъти Ура за Станимир Ненов и Pravatami.bg

Станимир Ненов е ръководител на pravatami.bg: разкодираните закони, проект, който е от помощ на всеки от нас, онлайн, за да помага. Проект, създаден с много мисъл, усет и ентусиазъм. Говорим си за случването му.

Как дойде идеята за проекта и как го реализирахте във времето?
Идеята дойде естествено. Около 8 декември 2011 г. с моя приятел и колега, Георги, си говорихме как изключително много наши приятели постоянно ни задават правни въпроси, касаещи ежедневието им. В този ред на мисли стигнахме и до очевидния извод, че правната култура на обществото ни е изключително ниска. Беше много лесно да си отговорим на въпроса „Защо да направим нещо по въпроса?”. И аз, и Георги и всички от Екипа, вярваме, че ако искаме да живеем в едно съвременно и демократично общество, то неминуемо трябва да стъпи на стабилна плоскост със солидна правна култура. Защото правната култура е част от демократичното развитие на всяко общество. Едното без другото е немислимо. А ние искаме да живеем в свободно и демократично общество. Така решихме, че трябва и че можем да направим нещо по този въпрос. Но как? Едно от нещата, което ни свързва в Екипа е, че думи изрази като “не”, “не може”, “няма как да стане” не съществуват в нашия речник. Точка. Така няколко месеца по-късно (в началото на 2012 г.) основахме Сдружение “Департамент за правна култура”, чиято основна цел е да повишава правната култура на обществото ни. Департаментът беше замислен като плоскост, върху която да стъпи идеята ни за „pravatami.bg: разкодираните закони“ и всички бъдещи проекти. След това събрахме страхотен Екип. Отделихме на това няколко месеца, но всяка минута си заслужаваше. Защото pravatami.bg нямаше да е това, което е днес без отдадеността на всеки един. Така от май до септември започна трескава и развълнувана работа, за да може на 3.09.2012 г. официално да стартира онлайн платформата. Сега сме в навечерието на 2 г. pravatami.bg, през които се случи толкова много за проекта и за всички нас, че имаме чувството, че са били 20 години.

Екипът?
Екипажът се състои от около 5-6 човека, които работят на пълни обороти и имат подкрепление от още около 10 човека, които се включват по рядко в дейностите на pravatami.bg. Смея да твърдя, че всички са изключително талантливи в повече от една област. Обединява ни правото, но всеки един си има своята добавена стойност. Например в дигитален маркетинг, дизайн, ораторство, копирайтинг и т.н. Вратите на pravatami.bg са постоянно отворени и на всеки 4 месеца приемаме нови членове на борда. Разбира се, важно е да споделят мисията на pravatami.bg и да имат мощна мотивация.

Кои бяха най-динамичните моменти до тук?
Динамиката няма спиране 🙂 Без значение кой къде е – дали на море, планина или в чужбина – винаги сме в облака на pravatami.bg и движим заедно напред. Наистина не мога да откроя няколко динамични моменти. Мога просто да изброя около настоящия момент къде се вдига пушилка: финализиране на Доклад “Граждани и администрация” по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”, организация за представянето на Доклада и честване на рождения ден (очакваме 100 души), редакция на Правата (т.нар. от нас статии) за следващия месец, подготовка за представянето ни във финалите на състезание за социален бизнес модел и т.н.

Какво планирате за следващите месеци?
Както споменах по-горе – участие във финалите на състезание за социален бизнес модел. Планирали сме покачване на броя Права, които излизат на седмица. А най-скоро предстои да започне стажантската ни програма с менторски характер.

За кои хора е този проект и успявате ли да достигнете до всички, които
имат нужда от него?
За хората, които имат правни проблеми в ежедневието и не знаят как да ги решат. За всички тези, които искат да повишават правната си култура. pravatami.bg се посещава ежедневно от около 2500 души и благодарение на SEO успяваме да достигаме до хора с правни проблеми, които търсят в интернет решение. “Интернет” – това отговаря на втората част от въпроса. Много хора с ограничен или никакъв достъп до интернет също имат нужда от по-висока правна култура. Планираме да достигнем и до тях в близко бъдеще.

Пожеланието ви за всички ваши фенове?
Непрестанно да повишават правната си култура, защото така ще бъдат сигурни и уверени в ежедневието си. Ще знаят правната рамка на ситуацията, в която се намират и така ще могат да правят успешни маневри.

Защо правих последните 15 години конкурса БГ Сайт

IMG_9254

Аз съм Жюстин и съм създател на конкурса БГ Сайт. Беше много отдавна, когато
всичко започна. Беше 1999-та. Толкова отдавна, че повечето хора онлайн от онова време се познавахме. Беше времето на nick names и сякаш повече се познавахме
по никове, отколкото по имена. И да, срещите покрай БГ Сайт ни помогнаха
да се сприятелим, да се познаваме освен като конкуренция и като бранш.
Защото всички ние сме на едно поле – дигиталното. И ако не си пречим, а
си помагаме – ще е по-добре за всички ни. Това бе и една от задачите на
Конкурса през годините.

БГ Сайт е история – последните 15 години история на родното уеб пространство. Години, в които звезди изгряваха и залязваха. Години, в които се раждаха нови проекти и намираха своята популярност, публики, награди. Години в които се учихме – да си партнираме, да си говорим, да ставаме по-добри, да създаваме облика на нашия уеб. До къде сме стигнали всеки от нас поотделно и всички заедно- това опитва да покаже БГ Сайт.

Благодарност за всички, които са помагали Конкурсът да се случи – от участници, спонсори, партньори, хора в екипа!

Алекс – Човекът, който менажира между спонсори, партньори, сцена, жури и всички останали

Вера – Програмист на сайта и системите за гласуване на жури и публика

Петя – Дизайнер на сайта и конкурса като цяло

Луси – Дизайнер на списанието и визиите

Цвета Петрова – Автор-декоратор на уникалните букети всяка година

Иво Арнаудов – Скулптор, автор на статуетките – символ на Конкурса от 1999 г насам

15 години БГ Сайт – развитието на родния уеб и най-вълнуващите моменти, проекти и хора от 1999-та година до сега! Никак не е малко, нали?
А помните ли къде бяхте вие преди 15 години?
А как започнахте? И колко различни неща се случиха междувременно.

Пътят е дълъг и интересен, а, както се знае – най-доброто предстои!

А БГ Сайт 2015 и нататък от мен преминава в Кристалин Чавдаров и неговият екип! Желая им успех!