Илия или какво е да си едновременно блогър и журналист

IMG_0687Илия Темелков е млад, а освен това е блогър от 16 годишен. Има як twitter и intsagram профил. Вече е журналист и наскоро гостува при студентите ми бъдещи журналисти в НБУ и разказа за това как намира баланс, вдъхновение за блогърството и журналистиката и приликите и разликите между двете. Та ми се стори инфото би било полезно и на други хора, затова се зарадвах, че прие да направим и това интервю.

Илия 🙂

Как ти помага блога да си журналист?
Блогът помага за младите журналисти по две направления. На първо място е опитът, който се събира с писането в блог. Дори да тръгнеш от истински глупави текстове, подобряването на писането става най-вече с писане и получаване на обратна връзка за него. В този смисъл блогът е перфектната сцена, на която можеш да показваш писането си, а приятели и непознати да са първите ти редактори, които ти помагат да вдигаш качеството. На второ място е публичността, която дава един блог, особено ако съумееш да го популяризираш по-добре. Тя води до някаква познаваемост на името на автора, което е полезно, а и до контакти с други хора от сферата, което е ключово във всяка професия.

А как се отразява журналистиката на блогването?
Блогът е добър старт, но когато дойде момента с level up и achievement unlocked той лесно се превръща в товар, който просто оставяш някъде. Не на всички се случва, но в повечето случаи след цял ден писане по работа нямам енергия и желание да пиша, затова и мога да кажа, че журналистиката действа доста лошо на блога. Естествено това е валидно, когато журналистическата ти работа е интересна и в ресори, които харесваш. Ако пишеш по теми, които са безинтересни, блогът се превръща в отдушник.

Има ли разлика в подхода и начина на писане в блога и за традиционни
медии, като журналист?
Има разлики в писането за всеки различен тип медия – книга, блог, списание, сайт… Дори за онлайн и хартиената версия на едно и също издание се пише различно. В това е и част от писателското майсторство, според мен, да знаеш къде и за кого пишеш, с което да насочиш посланието си към конкретния читател. Все пак главната цел на писането е да предаде идея от автора към читателя. В този смисъл блогът дава по-голяма свобода, тъй като там обхватът на идеи, които можеш да си позволиш да предадеш, не е ограничен от спецификацията на изданието, нито от очакванията, че щом е във вестник, например, написаното е проверено от три източника.

Защо би препоръчал на колегите – бъдещи журналисти да списват блог?
Не само на тях, а на всеки, който иска да пише, дори да не е професионално. Писането е една от най-ценните форми на себеизразяване, която ти помага да оформиш завършена мисъл, да превърнеш някоя идея в послание, да предадеш частица от себе си на читателите. За целта трябва да се научиш да извършваш тези дейности, а това идва с практиката. Блогът е платформа, в която имаш свободата да бъркаш, което е важно за всеки старт. Както казах и по-горе блогът може да донесе и ценни контакти, което в журналистическата професия е почти толкова важно, колкото доброто писане.

Много харесвам Илия и ми се ще някак повече млади хора да намерят пътя си, както той успява. И му благодаря за това интервю 🙂

Блогът на Илия Темелков е на http://temelkoff.blogspot.com/

Русе с място за свежи предприемачи Startup Factory

Screenshot-1
Три пъти Ура! за Емо Енев и приятелите му за отворилата съвсем наскоро врати Startup Factory в Русе! Ето подробностите

Разкажи ни как се случи Startup Factory?

Startup Factory е идея, която узряваше и ферментираше през последните 2-3 години. Участвах в един от предприемаческите турнири на Start It Smart в София и реших, че тези добри практики за подпомагане на младите хора с идеи за развитие на свои стартъпи трябва да се пренесат и в Русе. Започнах в партньорство с Русенския Университет да организирам събития целящи популяризиране на предприемачеството като реална алтернатива на традиционната реализация на пазара на труда. Така постепенно се намериха съмишленици, с които решихме да обособим едно място като център на всички дейности и сборен пункт за активните и нестандартно мислещи хора в град Русе.

Какви хора ще привлича ко-уъркинга? Кого каните?

Всички хора, които имат нужда от работно място, където да сложат един лаптоп, да ползват интернет и да срещнат съмишленици за споделяне на идеи, решаване на проблеми и приятен разговор. Това може да са хора на свободна практика, стартъпи, студенти, търсещи допълнително работно място и т.н. Личната ми мотивация за стартирането на ко-уъркинга в Русе е това да катализира изграждането на общност. Вместо всеки да работи вкъщи, в заведение, в офиса на приятел – може да заповяда в споделено работно пространство, където да намери подобни хора с общи интереси и цели. Ако хората се познават, общуват по-често, споделят повече – това по естествен път ще формира среда раждаща успешни проекти и ще има повече бизнес за всички.

Какви събития и инициативи предвиждате?

Искаме да организираме тематични обучения, които са насочени към развиване на реални умения. Целта ни е да се разказват повече вдъхновяващи истории за успеха на местни и други предприемачи. Ще организираме и хакатони, living labs, вероятно и Startup Weekend. В ко-уъркинга русенски предприемачи ще могат да представят своите продукти и да усъвършенстват презентационните си умения.

Какво пожелаваш на Русе и ИТ хората и предприемачите от твоя град?

Смелост в преследването на целите и мечтите си. Енергия, сили, здраве и много упоритост и постоянство.

А с Емо ви каним утре, петък 6 март от 18 ч на Как да стартираме като защитим иновативността си и в събота, 7 март от 10 ч Женската вълна в предприемачеството.

От мен успех за Startup Factory!