Ура за Spark! Стъпка напред за по-технологична и по-зелена София

spark
Боян Бакърджиев разказва за Spark – яките сини електромобили, които вероятно сте забелязали из центъра на София вече 🙂

20180105_181256

Как се срещнаха Боян и Spark?
Като в приказките. Аз винаги съм бил автомобилен фен и жадно поглъщам всяка новина за автомобилния бранш. Може да се каже, че съм типичния petrol head. За мен автомобилът не е просто машина, с която да стигнеш от точка А до точка Б. Колата е преживяване, емоция. Някъде бях чел, че когато се отдалечаваш от автомобила си, ако не се обърнеш да го погледнеш с усмивка, значи не караш правилния. Напълно съм съгласен. Представата ми за перфектния автомобил винаги е била свързана с голям двигател, плътен звук, конски сили и усещане за свобода.

И в един момент попаднах в един стандартен изцяло електрически Нисан Лийф, който ми показа, че гледам в тотално грешната посока.

И така бавно и методично започнах да изучавам електромобилите и електромобилността. В момента съм убеден, че двигателят с вътрешно горене е една абсурдна и допотопна технология, която неминуемо върви към своя естествен край. Електрическите автомобили, от друга страна, се развиват много бързо и технологията отбелязва огромен напредък за изключително кратко време. Те са като факс машината и електронната поща. Едната технология просто е изживяла времето си и трябва да остане в историята.

В един момент се оказах в обкръжението на хора с идентични възгледи, които решиха да започнат бизнес с електромобили и зарядна инфраструктура в България. Задължително исках да бъда част от този процес и две години по-късно се стигна до Eldrive, компанията, която притежава най-големия автопарк от електромобили в България и единствената мрежа от зарядни станции за електромобили с национално покритие, както и SPARK, услуга за споделена мобилност с електромобили.

Ако някой ми беше казал тогава, че ще стигнем до тук за толкова кратко време, нямаше да му повярвам.

За кого е Spark? Кой е поканен да ползва тази услуга?
SPARK e за всички. Той е за хората, които търсят бърз, лесен и евтин начин за транспорт в София. SPARK e за всички, които не искат да ползват личния си автомобил в града, да търсят място за паркиране, да слагат талони за зона или да пращат СМС-и. SPARK е за хората, които не искат да притежават автомобил за градско придвижване, но имат нужда да ползват такъв. SPARK е и за всеки, който има отговорна позиция за вредните емисии, които отделяме в ежедневието си и най-вече в града, където всички живеем. SPARK също така е за компаниите, които не искат да притежават служебни автомобили с безкрайните им ремонти и разходи, а търсят лесен и удобен начин за градска мобилност, който позволява подробна отчетност и финансова предвидимост. Наистина, всеки, който притежава шофьорска книжка повече от година, е добре дошъл в SPARK.

Споделени автомобили – все по-навлизаща тенденция. Това ли ще е бъдещето на автомобилите в големите градове?
Това ще е бъдещето на автомобилите по принцип. Световните тенденции на пазара на автомобили вече се ориентират към някаква форма на споделена мобилност, а не към притежаване на автомобил. Колата през 97% от времето, в което я притежаваме, не се ползва – стои паркирана или в дома, или в офиса. А през това време тя губи от стойността си, плащаме застраховки и данъци, тече времето до следващото задължително сервизно обслужване и най-вече отнема ценна площ от градската среда. Защо да притежаваме нещо, което не ползваме, но за сметка на това струва много? Много по-логично би било да наемаме когато и какъвто автомобил ни трябва. Световни производители, като Volvo, вече открито говорят не за продажба на бъдещите си модели, а за някаква форма на споделена мобилност.

Другия огромен проблем пред градската мобилност са задръстванията и огромните нива вредни емисии и шум, които колите отделят. Един освободен от лични автомобили град с бърза модерна транспортна система ще е много по-приятно място за живеене. И безспорно по-чисто, тихо и спокойно.

Как го приемаме ние на родна почва?
Учудващо добре. За седем месеца достигнахме над 12 000 потребителя, удвоихме зоните за наем и освобождаване на колите и самия автопарк. Вече имаме над 60 електромобила в SPARK, сред които дори лекотоварни електрически бусове. Очакваме доставка на още 50 малки градски коли до края на годината и 5 премиум автомобила с по-сериозен автономен пробег. Изключително сме доволни, че около SPARK се изгради една общност, която се грижи за услугата, колите и останалите членове на общността – един вид community branding в действие.
Разбира се, имаме и некоректни потребители, които злоупотребяват с колите, карат безрасъдно и пушат в автомобилите, но са сравнително малко. Най-куриозната ни случка беше една открадната джанта в Лозенец. Този модел джанта се монтира само на електрическия VW e-UP!, а от този модел в България има продадени не повече от 70 коли. От тях 65 са наши. Останалите собственици познаваме и не е у тях.

Има ли важни неща, които четящият това интервю любопитен човек, който още не е опитвал Spark трябва да знае?
Да. Към SPARK не трябва да се подхожда като към класическа рентакар услуга. Нашата услуга е най-ефективна и евтина когато се ползва само при нужда. Наемаш, караш, пристигаш и освобождаваш, за да може някой друг да ползва колата. Не трябва да се поддаваме на собственическите навици и да задържаме колата по-дълго от необходимото. Когато отново имаме нужда от кола, просто отваряме приложението и запазваме най-близката до нас, а те вече са доста.

Какво пожелаваш на Spark в България?
Пожелавам на SPARK все по силна общност от ползватели и повече публична зарядна инфраструктура. Много хора са недоволни, че развиваме приоритетно зоните в южните квартали на София. Обяснението е много просто – всяка нова зона зависи от зарядната инфраструктура в нея. Ако няма къде да зареждаме колите, няма как да обслужваме даден квартал. За щастие работим сериозно в тази насока и скоро ще има SPARK във всички части на града ни.

Сайтът на Spark е тук. Мобилното приложение е същината. 🙂