Създателите. За подкаста за дигитални оптимисти, който правим с Хели, Силви и Гори

От началото на януари 2019 с Гори, Гели, Силви стартирахме проектът Създателите – дигиталните оптимисти на България.

Истината е, че този проект стартира далеееч във времето, назад, назад до към 2001-ва, когато с Гори написахме за вестник Интернет, където тя работеше тогава, статия за първите 10 години от развитието на българския нет. Статията ни се получи добре, но много неща не успяха да намерят място в нея – защото бе за вестник, колкото и място да има в един вестник все ще е лимитирано за толкова амбициозна тема. И така, съвсем естествено някак, дойде решението да напишем книга – Първите в Българския Интернет. Заровихме се в истории, срещахме се с интересните хора, създали първите доставчици, сайтове, проекти, свързани с Интернет. Книгата издаде някъде през 2003-та Сиела и към днешна дата тиражът е отдавна изчерпан.

Ето така, с идеята да продължим книгата Първите се захванахме с проекта Създателите. Но годината е 2019-та и няма как да се лимитираме само в един формат, при това такъв, който се изчерпва от тираж, има лимит в обема и дистрибуцията и още доста ограничения. Затова Създателите имат няколко формата:

Подкастът е най-забавният и актуален към момента. Излъчва се „на живо“ по Радио Вокс всеки вторник от 16 до 17, а в четвъртък сутрин се качва из всички възможни места за подкасти и се слуша асинхронно който когато си поиска. Не ни е трудно да го правим, защото и четирите имаме опитности, събрани през годините, в различни медии, в това число пред микрофон. Повече за тези опитности има разказани от всяка от нас в нулевия епизод на подкаста – намерете и послушайте.

Блогът е по традиция ни е любим канал, защото и Хели и Гори и Силвина и аз сме си блогъри по душа и на практика, от години. В него качваме интервюта с хора, които са важни за дигиталната индустрия, но по различни причини не можем да запишем в подкаста. Ще качваме и стари материали, за архив там – от списание .Net, Биляна Лаунд, издател, любезно ни предостави това право, а Силвина и аз сме силно свързани с излизането на списанието навремето (имах си моя рубрика от началото до края, което много ме радваше). В блога ще има и части от Първите, книгата, в основата на този проект.

И в крайна сметка да – накрая искаме да резюмираме най-важните неща и да издадем в книга – съвсем класическа, с корици, на хартия. Колекционерско издание. За тази цел събираме подкрепа, за да издадем книгата независимо, сами. Всеки е поканен да помогне с каквато сума прецени.

Всичко по Създателите – подкаст, блог, още инфо – на нашия сайт, разбира се – TheCreators.bg

Ще се радваме на всякаква обратна връзка по проекта. И предложения кого пропускаме да споменем от всички яки хора в индустрията – Създателите на дигиталното пространство в България.

Ура за Борислав Дончев и дигиталното предприемачество

Боби е този прекрасен млад човек в средата на снимката – предприемач по душа, действен, работлив до безумие, в готовност да учи и учи и учи и да споделя знания. Истинско вдъхновение!

Ти си на 22, а вече от година движиш успешно свой бизнес. Какъв бе пътятти до тук?

Непланиран. Идеалната цел в живота ми беше да стана треньор, да имам собствен спортен клуб. През последните 5 години смених около 10 занимания от общ работник до фейсбук „магазин“ за мобилни аксесоари със стока от AliBaba. Точно преди да се захвана и да отворя най-готиния магазин за плодове и зеленчуци, моята майка ме повика в един слънчев февруарски ден и ми каза “Имам страхотна идея. Сериозна съм. Секс шоп.“ Без излишни обяснения. Магазинът отвори на 7ми Март – http://www.cleopatrabg.com/.

Ученето и бизнеса – могат ли да се съвместяват и как се случва това притеб?

Категоричният ми отговор – ДА. Ученето и бизнеса не просто са съвместими, а са неотделни елементи. Е… зависи къде и какво учиш. Аз не бях от най-ученолюбивите ученици, но след като започнах да се занимавам с частен бизнес, желанието дойде рязко.

Как се случва при мен? Доста трудно, но се случва! Студент съм в УНСС и в SoftUni Digital. И в двете съм редовна форма на обучение. Карам и допълнителни курсове в SoftUni извън цялостната програма. Когато човек си е наредил правилно приоритетите и не прави компромиси, се оказва, че има доста свободно време (обикновено запълнено от барове, кафета, дискотеки и т.н.), което може да бъде вложено в други неща. В повечето случаи това дори би спестило и голяма сума пари.

Най-трудните моменти в бизнеса до момента?

Трудно е най-вече в началото, когато не можеш да оставиш бизнеса си в чужди ръце дори за няколко часа. Идва и моментът, в който не си излизал с половинката си на вечеря от 2-3 месеца. За лично време дори не става дума в случая.
Моментите, в които осъзнаваш, че не знаеш, как да реализираш идеите си защото си технически неспособен са доста критични. Имах дни, в които взимах различни решения за бизнеса си и не знаех изобщо дали ще има дори негативен резултат, а за позитивен да не говорим.

Много е гадно, когато има хора в живота ти, които ти казват – „Скъпо хоби. По-добре си намери държавна работа. Всичко ти е сигурно там и си тръгваш към 16 часа“. От всичко, това ми убиваше най-много мотивацията.


А най-удовлетворителните и силни за теб моменти?

Много са. Както си личи предпочитам да говоря за лошите моменти защото те са най-големите учители за мен. НО, когато дойде времето, в което не се чудиш дали да заредиш нова стока, а по колко да заредиш, определено се чувстваш по-спокоен.

Спокойствието носи сигурност, а сигурността – свежи сили, нова мотивация и голяма доза креативност, които трябва да бъдат реинвестирани. Тук много хора се провалят. Вместо да вложат новопридобитите средства (включително пари) в развитието на бизнеса си, те ги дават за екскурзий, коли, заведения и т.н. Това са пропуснати възможности.

Точно в този момент правя такъв вид реинвестиция.


На кого казваш „Благодаря“ за успеха си до момента?

Благодаря на майка си, Катерина. Фирмата е кръстена на нейно име. Тя е единствения човек, който ще ме подкрепи в абсолютно всичко, без изключения. На нея дължа бизнеса си и живота си.

Благодаря и на любовта на живота ми – Деси. Благодарен съм, че ми търпи работното време и се надявам, че знае, че не правя всичко това единствено заради себе си.

Благодарности и хора – много! Редове няма достатъчни.

Интересен факт: Когато завърших средното си образование, преподавателката ми по икономика ми каза следното: „Боби, от теб предприемач и икономист няма да стане, съжалявам.“ – Благодаря.

На всички, които се колебаят да започнат или не нещо свое – какво биказал?

Докато се колебаете, друг ще реализира вашите идеи. Всеки ден прекаран в чудене е изгубен ден, който никога няма да си върнете обратно. Има евтини варианти за започване на бизнес – възползвайте се.
Също така, смятам, че не е задължително бизнеса ви да е нов и оригинален. Важното е да го правите по-добре от останалите.