Кои са най-известните български блогъри?

img_2391

Често се случва да ме попитат – кои са най-известните български блогъри? Е да, това е така, защото често говоря за блогове и блогъри, за влияние онлайн, за лидери на мнение в Интернет. Е, сядам да опиша набързо. Няма да е списък с имена, а списък с начини да се огледаме и класираме блогърите в нашата област.

Ето 7 въпроса, чиито отговори ще помогнат да се ориентирате кои са най-известните български блогъри. По дефиниция приемаме, че за да е известен блогърът трябва ясно да си е казал и показал на блога кой е, а не да стои анонимен и безличен. А след това:

1. На кое място е в класацията TopBlogLog.com – възможно е да не е много напред, но ако е сред първите 100-200 със сигурност не бива да се игнорира. Колкото по-напред в класацията – по-добре. Възможно е някои наистина влиятелни блогъри да не са въобще включени в TopBlogLog, това не ги прави по-малко значими.

2. От колко време съществува блога? Колкото повече – толкова по-добре. Под две години е някак несериозно.

3. Колко често има публикации? Под 1 на месец може да се счита, че блогът не се позиционира добре.

4. Какво е съотношението „стимулирани“ (тип платени, срещу подарък, друго) към органични публикации има в блога? Ако е 50 на 50 и нагоре – нещата не са на добре.

5. Има ли коментари и какви са? Дооооста важно. Колкото повече – толкова по-добре и тук.

6. Какви са останалите социални канали на блогъра и до колко души достига чрез тях (последователи в twitter, instagram, pinterest, fb личен профил и фен страница, Li и т.н.)?

7. Има ли блогърът активен блогърски живот и офлайн – събирания на блогъри, лекции или участия като блогър, #tbb и т.н.

В общи линии блогър ставаш, както ставаш поет – не като пишеш стихове, а когато другите казват за теб, че си поет. Известен и влиятелен блогър ставаш, когато другите казват това за теб, а не когато сам се тупаш по гърдите.

Та така с най-известните български блогъри. Няма да ги посочвам поименно. Горното е достатъчно.

Какво мислите вие?

На снимката горе – Ал Ник. Стори ми се подходящо да наглежда този пост, че гледа строго, пък е от готините блогъри 🙂

2 thoughts on “Кои са най-известните български блогъри?

  1. Проблематиката не е меродавна, защото времето на блоговете отдавна отмина. Много от влиятелните блогъри не са вече влиятелни чрез писане, ами другояче, станаха политици, протестъри, журналисти. Малкото останали верни на блогването или се маргинализираха спрямо социалните мрежи в собствени, паралелни групички, или продължиха да плуват срещу течението постарому, докато нароилите се информационни сайтчета не ги заляха тотално с поръчковите си анализи и коментари.
    Блогосфера вече няма, няма и специализирани мрежи, които да федерират блогърите и да ги тласкат напред. Топблоглог не се е развил с един сантиметър от десет години, Свежо се превърна в свежа помия… Единствено дребните електронни медии продължават да генерират трафик на блоговете, когато благоволят да препечатат някой пост безплатно.
    Жалко наистина, но в блогването няма вече нищо истинско и автентично.

  2. Един много важен критерий, който дава количествено изражение на известността на блога и който много лесно може да се измери е посещаемостта. Обикновено се взема средната посещаемост за период от три месеца назад. Този критерий също е и добра база за сравнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *